maandag 29 oktober 2007

Weekendverslag

Wat was ons voornemen voor het weekend?

Zaterdag:
Kinderen naar bomma en bompa brengen zodat wij in alle rust nog wat konden verder gyproccen, plamuren, schuren en schilderen.

Zondag:
Idem.

Wat is er werkelijk van in huis gekomen?

Zaterdagmiddag:
Wegens een razenddrukke werkweek en de éne onderbroken nacht na de andere was ik op, leeg, uitgeput, krachteloos. Dus had ik me voorgenomen dat ik evengoed bij mijn ouders moe kon wezen. Kinderen in de auto en hup, naar het mooie Limburg dan maar. Alwaar opa en oma zich nog eens ten volle op hun kleinbloemen konden storten. Wat mij dan weer de kans gaf om eens min of meer wat te luieren en 's avonds mijn voetjes onder tafel te schuiven en me een tikkel(tje) schuldig te voelen want...intussen in het verre Antwerpen hield Mijn Liefde ons voornemen ietwat in stand door dan maar helemaal alleen te klussen.




Zaterdagnacht:
Ik word midden in de nacht wakker en wat hoort mijn slaperig oor? Neen, geen kind in tut-of hongersnood. Het is Mijn Liefde die in de badkamer zijn binnenste naar buiten werkt. Ziek dus. Als ik vraag wat er scheelt zegt hij dat hij teveel gegeten heeft. Wat kan kloppen want hij heeft die avond, terwijl ik met mijn voetjes onder mijn ouders' tafel zat, Miracoli gegeten. Vergezeld met balletjes in tomatensaus. Je weet wel, die balletjes die tussen de charcuterieslaatjes staan bij de beenhouwer. Tja, als de kat van huis is... Een gerecht dat mij niet echt kan bekoren, maar waar Mijn Liefde haast een moord voor zou plegen. Met alle gevolgen van dien dus.

Zondag:
Mijn Liefde heeft 2/3 van de dag in bed doorgebracht. Het enige dat hij zo wat gezegd of gekreund heeft is: "hebben wij nog Dafalgan?". Ook daarin moest ik hem jammergenoeg teleurstellen.
Ik, nog steeds moe, leeg, uitgeblust, heb mezelf bijeengeraapt en met Grote Bloem wel 5 spelletjes gespeeld, Kleine en Grote Bloem in bad gedaan, een hele menu gekookt voor 'savonds (pompoensoep, kalfsfricassee met aardappelen en brocolli) en om enigsins wat energie op te doen ben ik met beide Bloemen ook nog eens in het bos gaan wandelen op Linkeroever. Dit in de veronderstelling: bomen geven zuurstof en zuurstof geeft energie. Het resultaat was nihil, moet ik zeggen, maar Grote Bloem vond het in ieder geval zaaaalig om door het dikke bladerpak te lopen en heeft een hele verzameling herfstbladeren en stokken verzameld voor haar zieke papa. Hoe een kind kan troosten.


dinsdag 23 oktober 2007

vrijdag 19 oktober 2007

Grote bloem is ziek. Haar maag is van streek. Ze heeft vandaag al 3 keer moeten overgeven.
Eerder deze week was het haar al eens overkomen in de klas, maar toen dachten we dat het aan een te grote, niet goed gekauwde en bijgevolg moeilijk door te slikken hap van haar boterham met salami lag. Sindsdien heb ik ook wijselijk geen salami meer meegegeven. Want misselijkheid is iets zeer suggestiefs en eens je er ziek van geweest bent kan zelfs de geur van salami je dan plosteling weer onwel maken.
Vandaag echter bleek er geen aanwijsbare reden, behalve misschien de champignonnetjes die ze in de klas geproefd hebben n.a.v. de "herfstweek". Geen idee of ze rauw of gebakken waren...
Daarnet heeft mijn laptop bovendien erg veel geluk gehad dat ik Grote Bloem maar net op tijd er achter vandaan haalde. Geen verdere details hierover.
Na een paar slokjes cola leek ze wat opgeknapt want zoals ze zelf zei "moest ze niet meer overgeven en moest ze ook niet naar de dokter want de dokter is voor grote mensen" Enfin, hopelijk vannacht en morgen beter.

Speels


Gisteren was Mijn Liefde de hele dag in Duitsland. Duitsland, de bakermat van vele mooie en minder mooie dingen, maar zeker ook van het gezelschapsspel. Het was dan ook enkel en alleen voor de gezelschapsspellen dat hij dit land verblijdde met een bezoekje.
Sinds een half jaar of zo is Mijn Liefde namelijk bestuurslid van een spelletjeslub, en mag zich daardoor zo nu en dan eens uitleven in het aankopen van gezelschapsspellen op spelletjesbeurzen her en der. Andermans geld (meer bepaald ons en uw belastingsgeld, dus echt helemaal andermans is dat niet) uitgeven is natuurlijk wel fantastisch. Toen hij gisteravond thuis kwam werd onze gang in een mum van tijd gebarricadeerd met dozen groot en klein en in alle kleuren van de regenboog. Enthousiast riep hij uit dat hij samen met vriend S. (grote baas van de spelletjesclub) maar liefst 12 spelletjes had gekocht voor nog geen 75 euro! En daarbovenop nog een stuk of ik weet niet hoeveel andere spelletjes. Toen ik dat zo allemaal zag bedacht ik me mij toch wel eventjes dat het wel heel moeilijk moet zijn om leuke en originele spellen te blijven bedenken. Zelf heb ik mijn favorieten, en tot nu toe is dit lijstje nog niet aan veel verandering onderhevig geweest. Dit is mijn top 5 van leukste, origineelste en meest tijdloze spellen.

1. Kolonisten van Catan
2. Scrabble
3. Koehandel
4. Boonanza
5. Carcassone

woensdag 17 oktober 2007



22 oktober om 20.00u :

Janbibejan-avond bij ons thuis.


Als je zin hebt om te komen, geef maar een seintje op: densie.en.makepeace@gmail.com

dinsdag 16 oktober 2007

Lekker soppen


Gisteren stond er op het menu: tomatensoep met ballekes en pannenkoeken. Hm, bizarre combinatie, denkt u misschien. Maar niets is minder waar (én minder lekker ;-)). Wij aten dit vroeger vrij regelmatig en dan nog het liefst alletwee tesamen. Het is een goede traditie die als het ware is overgegaan van moeder op dochter.
Het komt erop neer om je pannenkoek, rijkelijk bestrooid met bruine suiker of besmeerd met siroop, lekker te soppen in de soep en tegelijkertijd je soep verder op te eten. Mjammie. Ook lekker met erwtensoep, trouwens.
Mijn Liefde blijft het hoe dan ook bizar vinden ("die rare Limburgers toch", zal hij daar wellicht bij denken) en eet braaf eerst het éne en dan het andere. En ik vrees dat de traditie zich ook al niet zal verderzetten van grootmoeder op kleindochter.

Ikke tegen Grote Bloem: Schatteke rol je pannenkoek maar op, dan kan je hem lekker soppen in de soep.
Grote Bloem: Neeee mama, eerst soepke eten en dán de pannenkoek. Pannenkoek soppen is niet lekker hoor.

vrijdag 12 oktober 2007

Rode kaakjes

"Laat u niet imponeren door die vergadering met die impotente venten". Dit berichtje stuurde ik naar mijn lieve collega E. die op het punt stond een vergadering te leiden met, zoals het bericht het zelf zegt, een stelletje impotente oude klieren.
Wat wil nu weer lukken? Collega E. staat in mijn telefoonlijst vlak boven F, mijn diensthoofd. U kan het al raden... Diensthoofd F. sommeerde mij daarnet in zijn bureau met de vraag of er gisteren ergens een 'vergadering' was. Hij had een beetje een vreemde grijns op zijn gezicht.
Een geluk bij een ongeluk, dat mijn diensthoofd gisteren geen lid van die vergadering was.

donderdag 11 oktober 2007

Schoolspinnen

Grote bloem leert veel bij op school. Ook dat je niet bang hoeft te zijn voor 8-potige griezels. Deze week zijn de kleuters zowaar op spinnenjacht gegaan in de speeltuin. Wij, ouders, moesten dan een plastieken bak meegeven om die beestjes in te huisvesten. Nu staan de spinnen zeer parmantig te pronken op de tafel in het midden van de klas. Met enige angst in mijn stem heb ik aan de juf gevraagd wat er met die nuttige maar o zo viezige beestjes ging gebeuren op het einde van de week. Of ze ze toch niet mee naar huis moesten nemen? Want ik wil mijn plastieken bak wel terug maar dan wel leeg, zonder spin of enig ander insect. Met een minzame, lichtjes 'uitlachende' glimlach op haar gezicht antwoordde juf Karry dat de griezeltjes morgen gewoon weer worden vrijgelaten. Oef zeg!

9 maanden en een beetje...

Kleine bloem doet hard haar best om snel zo groot te worden als Grote bloem.

Kruipen (6m) deed ze al voordat ze goed en wel kon zitten (7m).
Ze heeft elke morgen het grootste plezier van haar leven in het stoeltje vooraan op de fiets. Dat haar zicht beperkt is door een steeds voor haar ogen zakkende fietshelm kan haar dolle pret niet bederven.
Stoelen en speelgoedkisten zijn interessante instrumenten om al stappend vooruit te duwen.
Mama's rok of broek is er om opdringerig aan te trekken.
Speelgoedjes, broodkorstjes, papiertjes, stukjes koek of fruit,... worden met graagte aan ons gegeven en weer terug in ontvangst genomen.
"Papa" is alvast haar eerste echte woordje.
Het schommelpaard oefent een grote aantrekkingskracht op haar uit, alsook ballen en andere ronde of blinkende dingen (speelgoed of geen speelgoed), alsook alles maar dan ook ALLES wat enigszins lijkt op iets eetbaars.
Slapen doet ze zoals het een grote mens betaamt: als het donker is.

dinsdag 9 oktober 2007

Goede nacht

Ik hou al 2 weken mijn hart vast maar het blijkt dus toch waar te zijn. Onze kleine bloem slaapt eindelijk echt het klokje rond! Ik had niet gedacht dat ik ook nog eens 8 uur achter elkaar ononderbroken zou kunnen ronken. Ik had me inmiddels al zo wat neergelegd bij het feit dat we de komende 18 jaar met onze ogen op half vier verder door het leven zouden moeten gaan. Maar als bij wonder heeft kleine bloem op haar 9de vermaandag toegegeven aan...

Het Zandmannetje.

De bloempjes gingen slapen
Zij waren geurens moe
Zij knikten met hun kopjes
Mij een welterusten toe
Zacht ritselt gindse lindeboom
En lispt als in de droom
Goeden nacht, goeden nacht
Mijn kindje goeden nacht

De vogels zongen vrolijk
Door 't zonnetje gekust
Nu vouwen zijn hun vleugels
Begeven zich ter rust
Alleen het krekeltje in het veld
Zijn zoet geheim verteld,
Goeden nacht, goeden nacht
Mijn kindje goeden nacht

De zandman is gekomen
Gluurt door de schemering
Of ergens soms een kindje
Nog niet ter ruste ging!
En ziet hij zulk een stoute klant
Hij strooit in d'oogjes zand
Goeden nacht, goeden nacht
Mijn kindje goeden nacht!

Ga, Zandman, uit de kamer
Reeds slaapt mijn kleine bloem,
Zij sloot de held're kijkers
Zoo vast als zij maar kan,
En roept mij morgen wel te moe
Een hart'lijk welkom toe
Goeden nacht, goeden nacht!
Mijn kindje, goeden nacht!
Goeden nacht.

maandag 8 oktober 2007

Spelbrekers in het spel

Aangezien Virginia véééééél veel te slim is en te goed is in quizen en bijgevolg maar 1 woord nodig heeft om iets te raden, stopt het raadselspelletje hier ;-)


Nochtans zal de blijde gebeurtenis niet op een vrijdag maar op een zaterdag plaatsvinden. Haha. Zoek nu maar eens uit in welk jaar, dat is pas echt een moeilijke opdracht ;-)

Ra ra ra 3

Wie is deze Nederlandse mevrouw?

zaterdag 6 oktober 2007

ra ra ra 2...

42 12 81 51 ?

vrijdag 5 oktober 2007

Ra ra ra...

...en dan zal ook u het weten!



Een hele week, elke dag een raadseltje.
Iedere oplossing brengt u een stapje dichterbij de ontsluiering.




Om te beginnen een makkie.

Welk veelgebruikt voorzetsel ontbreekt uit deze lijst?





aan , aangaande , achter , af , anno , betreffende , bij , buiten , conform , daar , dankzij , door , hangende , in , inzake , jegens , langs , met , na , naar , naast , nabij , namens , niettegenstaande , om , omstreeks , omtrent , ondanks , onder , ongeacht , over , per , plus , qua , rond , rondom , sedert , te , tegen , tegenover , tijdens , tot , tussen , uit , van , vanaf , vanuit , vanwege , via , volgens , voor , voorbij , wegens , zonder